Lise Hitabet ve Mesleki Uygulama Dersinin Öğretiminde Dikkat Edilecek Hususlar

1. Hitabet ve Mesleki Uygulama Dersi Öğretim Programında yer alan ve ezberlenmesi istenen dualara yönelik etkinlikler yapılmalı; ayrıca lafız ve anlam bütünlüğü göz önünde bulundurularak öğrencilerin duaların anlamlarını da kavramaları sağlanmalıdır.

2. Hitabet ve Mesleki Uygulama dersinde konu ve kazanımlar işlenirken; uygulama becerisinin yeteneğe bağlı yönü dikkate alınmalıdır. Bu bakımdan uygulamaya yönelik etkinliklerde bireysel farklılıklar göz önünde bulundurulmalıdır.

3. Öğretim Program’ındaki alana özgü kelime, kavram ve tamlamaların yazım ve telaffuzunda “TDK Yazım ve İmla Kılavuzu” esas alınır. Ancak yazım ve telaffuzda tutarlılığı gözetmek kaydıyla Türkiye Diyanet Vakfı İslam Araştırmaları Merkezi’nin (İSAM) yazım ve imlası da tercih edilebilir.

4. Hitabet ve Mesleki Uygulama dersinde ünitelerin sonunda, ünite içerikleri ile uyumlu farklı alanlardaki hitabet örneklerine yer verilecektir.

5. Mesleki uygulama etkinliklerinde öğrenciler kendilerini geliştirebilmeleri için yetenekleri doğrultusunda yönlendirilmeli ve uygulama yapma konusunda teşvik edilmelidir.

6. Hitabet ve Mesleki Uygulama dersinde uygulama ağırlıklı olmalıdır; ancak uygulamaya dayalı ölçme ve değerlendirme etkinliklerinde öğrencilerin topluluk karşısında heyecanları göz önünde bulundurulmalıdır.

7. Ders kitabı/eğitim materyali aşağıdaki tabloda verilen ölçülere göre hazırlanmalıdır.

Hitabet ve Mesleki Uygulama Ders kitabı/eğitim materyali ölçüleri

Kaynak: MEB